Ранньосередній
сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Відрізняється
високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, стійкістю до борошнистої роси й
іржі, але в середньому вражається антракнозом, відносною посухостійкістю,
технологічністю куща.
Кущ
середньорослий, слаборозкидистий, придатний для машинного збирання. Пагони
еластичні, з укороченими міжвузлями. Китиці середні, густі, по 2-3 на рубець,
густо розміщені на пагоні.
Ягоди досить
великі, одномірні, середньою масою 1,7-1,8 г, великі 3,2-3,5 г, опукло-овальні,
чорні, блискучі. Шкірочка еластична, міцна, із сухим відривом. М'якоть
зеленувато-коричнювата, кисло-солодка, помірковано ароматна (4,0-4,25 бали);
містить: сухих речовин 13,78-14,23%, цукрів 8,26-9,18%, органічних кислот
2,82-3,09%, пектинів 1,46-1,62%, вітаміну С 189,22-192,64 мг на 100 г сирої
маси.
Дозрівають
дружно, практично одночасно. Придатні для споживання свіжими, заморозки, різних
видів техпереробки (соки, желе, виноматеріали).
З 1995 року
сорт Сюїта київська уведена до Реєстру сортів рослин України й рекомендований
для всіх зон промислового й аматорського ягідництва. Добре зарекомендував себе
в інтенсивних насадженнях із загущеним розміщенням у ряді.
У селекції
використається для створення дружнодозріваючих інтенсивних сортів для
промислового ягідництва.
|