Середньостиглий
сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Відрізняється
високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до
грибних хвороб, посухостійкістю.
Кущ
середньорослий, компактний, напіврозкидистий, акуратний, гарний. Пагони товсті,
з укороченими міжвузлями. Китиці короткі, густо розміщені, 2-3 на рубець, від
чого плодоносні пагони нагадують качан.
Ягоди
одномірні, середньою масою 1,7-1,8 г, великі – 2,5-2,6 г, опукло-еліптичні, чорні,
блискучі. Шкірочка товста, але не груба, міцна, еластична, із сухим відривом.
М'якоть зеленувато-коричнева, кисло-солодка, помірковано ароматна (4,0-4,5
бали); містить: сухих речовин 13,98-15,06%, цукрів 8,92-9,48%, органічних
кислот 2,73-2,98%, пектинів 1,75-1,89%, вітаміну С 177,02-188,64 мг на 100 г
сирої маси.
Дозрівають
дружно, практично одночасно. Ягоди придатні для споживання свіжими,
заморожування й для готування різних видів техпереробки (соки, желе,
виноматеріали).
З 1995 року
сорт Санюта уведений до Реєстру сортів рослин України й рекомендований для всіх
зон розвиненого промислового й аматорського ягідництва. Уже досить популярний і
за межами України (Білорусь, Польща) як сорт, не вимогливий до умов
вирощування, придатний для повної механізації вирощування й збирання врожаю, з
обмеженим використанням фунгіцидів.
У селекції
використовується для створення дружнодозріваючих інтенсивних сортів для
промислового ягідництва.
|