Середньопізній
сорт чорної смородини селекції Інституту садівництва УААН. Відрізняється
крупноплідністю, високою врожайністю, середньою самоплідністю, підвищеними
рівнями біоактивних речовин, комплексною стійкістю до борошнистої роси,
антракнозу, септоріозу, але в пізній термін може незначно вражатися іржами.
Недостатньо посухостійкий сорт.
Кущ
сильнорослий, прямостоячий, з товстими прямими пагонами. Китиці довгі, у яких
рихло розміщено 10-15, іноді до 20 ягід.
Ягоди
великі, досить одномірні, середньою масою 1,9-2,2 г, великі – 3,5-4,5 г,
округлі, чорні, блискучі. Шкірочка товста, але не груба, еластична, міцна, із
сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, приємного кисло-солодкого смаку
(4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин 13,86-15,78%, цукрів 12,06-12,99%,
кислот 2,38-2,56%, пектинів 1,42-1,76%, фенольних з'єднань 569,42-606,4 мг,
вітаміну С 202,41-208,68 мг на 100 г сирої маси. Цим забезпечується високий
лікувально-дієтичний потенціал ягід, відмінні якості й смак продуктів їхньої
переробки.
Дозрівають
дружно, практично одночасно, можуть довго втримуватися на кущах, не
обсипаючись. Споживаються у свіжому виді, для заморозки й техпереробки (соки,
виноматеріали, високовітамінне желе).
З 1999 року
сорт Черешнева уведений до Реєстру сортів рослин України й рекомендований для
промислового й аматорського ягідництва в Лісостепу й Поліссі України. У
селекції використовується на крупноплідність, комплексну стійкість до грибкових хвороб.
|