Середньопізній
сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Відрізняється
дуже високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до
грибних хвороб, невибагливістю до умов вирощування. По зовнішньому вигляду
нагадує порички кольорами пагонів і бруньок й особливо подовженими вузькозагостреними
частками листів.
Кущ
середньорослий, слабкорозлогий. Пагони вище середньої товщини, з укороченими
міжвузлями, прямі, еластичні, на яких рельєфно виділяються фіолетово-червоні
загострені бруньки. Китиці середньої довжини, часто по 2-4 на плодову бруньку,
з густим розміщенням ягід.
Ягоди
середньої величини, трохи неодномірні, середньою масою 1,2-1,7 г, великі
2,5-2,6 г, опукло-овальні, чорні, блискучі. Шкірочка середньої товщини, міцна,
еластична, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, соковита,
кисло-солодка, з несильним ароматом (4,0-4,25 бали); містить: сухих речовин
14,5%, цукрів 9,2%, органічних кислот 3,0%, пектинів 1,08%, фенольних з'єднань
533,4 мг, вітаміну С 194,3 мг на 100 г сирої маси.
Дозрівання в
середньопізні строки, трохи розтягнуте, але ягоди, що дозрівають, не
обсипаються. Ягоди придатні для споживання свіжими, а також для заморозки й
техпереробки (соки, желе, виноматеріали).
З 1993 року
сорт Альта проходить державне сортовипробування. Становить інтерес для
промислової й особливо аматорської культури у всіх зонах розвиненого ягідництва
як сорт добре адаптований до різних умов вирощування.
|